در ایران کمتر شهری را می توان یافت که چنین فراوان دانشمندان، ادیبان و فقیهان نامدار را در دامان خود پرورانده باشد، کمتر شهری چنین عبرت انگیز و پر خاطره است.
جنتی با اشاره به اینکه از نیشابور ادبیان بسیار بزرگی برخواسته اند تصریح کرد:نیشابور زادگاه نخستین مدارس اسلامی و مرکز تربیت بسیاری از پیشوایان علم و دین بوده و به قول علمای بزرگ نیشابور مهد علم و ادب ایران اسلامی است. در این میان خیام نیشابوری همچون ستارهای در دل تاریخ نیشابور می درخشد، شاید بتوان گفت شعر اخرین و تفننی ترین تخصص خیام می باشد که شهره عالم شده است.
جنتی به شخصیت بسیار ارزشمند خیام نیشابوری اشاره کرد و گفت: خیام یک شاعر، فیلسوف، ژرف اندیش، ریاضی دان، ستاره شناس و یک طبیب و موسیقی دان ارزشمند است.
وی به احاطه خیام در حوزههای مختلف علوم دینی اشاره کرد و گفت: جایگاه علمی خیام در دنیا بسیار ارزشمند است و رباعیات وی به ابتکار ادوارد به زبانهای مختلف ترجمه شده و امروز شعر ایرانی به وسیله خیام در کشورهای مختلف دنیا شناخته می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: خیام شاعری ژرف اندیش و روشن بین است، او در شعرش سرنوشت بشر را می سراید و در همین بین هستی شناسی و سبک زندگی انسان را تحلیل و بررسی می کند.
جنتی با اشاره به اینکه خیام هیچ گاه عنوان نمی کند تمام عمر را باید به خوشی طی کرد، خاطر نشان کرد: اندیشه خیام در حوزهای همچون استفاده از لحظات زندگی شکل می گیرد. اندیشه خیام در حوزه هایی همچون استفاده از عمر و لحظات زندگی و دوری از غم خلاصه می شود.
جنتی تصریح کرد: در اشعار خیام به غیر قابل بازگشت بودن آن زندگی اشاره شده و توصیههای اجتماعی در این حوزه توسط این شاعر ارزشمند ارائه شده است.
وی خاطر نشان کرد: این موضوعات خلاصه اندیشه ادبیات خیام می باشد و درسی بسیار ارزشمند برای جوانان است که باید برای این نسل بازگو شود.
وی با اشاره به اینکه وزارت ارشاد از برگزاری مراسم گرامیداشت برای شعرا حمایت می کند تصریح کرد: اساس نامه بنیاد علمی، فرهنگی خیام نوشته شود تا به زودی این موسسه در وزارت ارشاد به ثبت برسد، برای مثال بنیاد فرهنگ و ادب آذربایجان که به تازگی به ثبت رسیده هفته آینده در سفر هیئت دولت به این شهر افتتاح می شود.
جنتی به حمایت وزارت ارشاد از فعالیتهای پژوهشی در حوزه خیام شناسی اشاره کرد و گفت: باید در شهرستان نیشابور یک مرکز مناسب علمی، فرهنگی برای معرفی شخصیتهای ارزشمند این شهرستان ایجاد شود .
وی با تاکید بر اینکه باید نهضت کتابخوانی در نیشابور شکل بگیرد، گفت: اطمینان دارم که در سال آینده نیشابور به عنوان پایتخت کتاب کشور انتخاب می شود.
همچنین سید عباس صالحی شامگاه یکشنبه در کنگره بینالمللی «شعر از توس تا نیشابور» در محل آرامگاه خیام اظهار کرد: همه دنیا ایران را به فرهنگش میشناسند و نام فردوسیها، خیامها و عطارها بر تارک این فرهنگ میدرخشد.
وی با بیان این که نمی توان بدون تداعی نام فردوسیها و عطارها و خیامها سخنی از فرهنگ ایرانی به میان آورد، افزود: اگر بخواهیم از فرهنگ ایرانی و هویت اسلامی ایرانی در جایی نام ببریم، باید توجه بیشتری به آثار این شاعران داشته باشیم.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: طبق آمار خانه کتاب در سال گذشته شاهنامه ۵۰ مرتبه و در مجموع ۴۲۰ هزار نسخه چاپ شده و ۱۴۰ مرتبه مورد بازنویسی قرار گرفته که یعنی روزی هزار و ۲۰۰ نسخه با نام فردوسی منتشر شده است.
وی تصریح کرد: در هیچ کجای دنیا چنین گسترهای از حضور ادبیات کلاسیک را نمی یابیم و این نشان از حیات فردوسیها و خیامها و عطارها در فرهنگ ایرانی دارد.
صالحی با بیان این که فردوسی حافظ تاریخ کهن ماست، تأکید کرد: فردوسی شاعری است که زبان معیار فارسی را در اختیار ما گذاشته و ما را از چندپارگی زبان رهانید .فردوسی در کنار میهن دوستی اخلاق اسلامی را به ما منتقل کرد .
صالحی گفت: هنر فردوسی در شعر اوست و این هنر در رگهای هنر ایرانی جریان دارد و در نمایشنامههای پهلوانی، مینیاتورها، نقاشیها و گرافیکها شاهنامه ریشه دوانده است.
وی با تأکید بر این که هنر فردوسی و خیام و عطار جدا از هویت ایرانی و اسلامی نیست، گفت: با ترجمه آثار خیام به دهها زبان معروف و غیرمعروف شناخت خیام از مرزهای ایران خارج شده و اکنون بیش از ایرانیان هنردوستان خارجی خیام را میشناسند.
وی با بیان این که تمامی وجوه باطنی هویت ایرانی خیام را میشناسند، افزود:خیام حکیمی بود که شعرفلسفی و دغدغههایش درباره معنای زندگی را به زبان ساده برای مردم بیان کرد.
در این مراسم همچنین استاندار خراسان رضوی با اشاره به شاهنامه به عنوان سند فرهنگ و تمدن اسلامی گفت: معرفی حکیمان پارسی زبان یکی از راههای گسترش فرهنگ غنی ایرانی است.
علیرضا رشیدیان در کنگره بینالمللی شعر از توس تا نیشابور در محل آرامگاه خیام اظهار کرد: خراسان سرزمین طلوع شمس الشموس و گاهواره فرهنگ و تمدن اسلامی است.خراسان سرزمین زادگاه فردوسی است که با رنج ۳۰ ساله پارسی را زنده کرد و شاهنامه اش سند افتخار آمیز هویت ایرانی اسلامی سرزمین ماست. خراسان پر از اسرار شیخ عطار و حکیم عمرخیام و سرزمین اخوان ثالثها و اندیشمندان بزرگ است.
وی ادامه داد: خراسان نه تنها در کشور بلکه در کشورهای پارسی زبان مهد علم و ادب و دین و فرهنگ محسوب میشود که دانشمندان و سیاستمداران و بزرگانی را در خود جای داده است.
وی با اشاره به اینکه در جامعه برای گسترش فرهنگ غنی کشورمان باید چارهاندیشی کنیم، تصریح کرد: باید برای معرفی سایر دانشمندان و حکیمان چارهای بیندیشم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در این مراسم گفت: حد فاصل روزهای ملی فردوسی و خیام فرصت مغتنمی برای حوزه فرهنگ و هنر است.
سید سعید سرابی افزود: باید سعی کنیم از این فرصت که طی دو روز حد فاصل بزرگداشت دو تن از مفاخر بزرگ کشور برای ما ایجاد شده است، استفاده کنیم و در راستای شناسایی این بزرگان به جامعه بویژه نسل جوان گامهای بلندتری برداریم.
وی با بیان اینکه امیدواریم این کنگره در تقویم فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گنجانده شود، اظهار کرد: نیشابور سرزمینی بزرگ و مفاخری نام آور دارد که ما به داشتن این بزرگان فرهنگی از قبیل عطار و خیام به خود میبالیم و امیدواریم با برگزاری این مراسم و بزرگداشت آنان بتوانیم این بزرگان را به جامعه و نسل جوان معرفی کنیم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با اشاره به اهمیت معرفی شاعرانی همچون خیام به نسل جوان گفت: یکی از رویکردهای اصلی این اداره کل در سال جاری تجلیل از مفاخر برجسته فرهنگی، هنری و ادبی این استان است .
وی همچنین خواستار همکاری سازمان میراث فرهنگی ، سازمان اوقاف ، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و فرمانداری نیشابور برای گسترش فضای آرامگاه خیام و ایجاد مسیر و تبلیغات برای دسترسی به آن از طریق جادۀ مشهد- تهران شد.در این کنگره که با اجرای سید عباس سجادی همراه بود، شاعران برجسته کشور و استان از جمله : دکتر علیرضا قزوه، محمد حسین جعفریان، محمد کاظم کاظمی، محمد سلمانی، هرمز علیپور، آرش شفاعی، خدابخش صفادل و... اشعار خود را قرائت کردند.
در ادامه این مراسم پس از خواندن بیانیه هیأت داوران توسط محمد کاظم کاظمی، شاعران برتر بخش مسابقه این همایش معرفی شدند و زهرا شعبانی از هندیجان به عنوان شاعر برگزیده معرفی و از چند شاعر دیگر نیز قدردانی شد. این آیین همچنین با اجرای برنامه آواز سنتی توسط استاد شهرام ناظری همراه بود که در پایان این مراسم نشان فیروزهای هنر توسط شهردار نیشابور به وی اعطا و به عنوان شهروند افتخاری نیشابور ملقب شد. از نکتههای شایان اهمیت این مراسم حضور نمایندگان سرکنسولی کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، جمهوری قرقیزستان، جمهوری ترکیه و ترکمنستان در مشهد بود.
حضور جمعیت مشتاق هزاران نفری نیشابور نیز حکایت از اشتیاق این مرز وبوم به فرهنگ و ادب داشت.
نظر شما